· 

Goede voornemens én .....ACTie - vier tips

Goede voornemens blijven woorden in je hoofd, tenzij je tot actie overgaat. Dat uitgangspunt valt bij ACT coaching onder waarden en toegewijd handelen (de C van commitment). En nog specifieker: handelen naar wat jij echt wilt, vanuit je hart, helemaal voor jezelf. Wanneer je dat weet te omschrijven zal je zien dat het uitvoeren van je goede voornemen ineens makkelijker gaat. 

 

Vier tips bij het uitvoeren van goede voornemens:

1. Kies een richtinggevend levensdomein in plaats van een doel.

Een doel is strak geformuleerd; je haalt het wel of niet. Ikzelf heb niet het doel om intensief te sporten of 6 kilo af te vallen. Wel heb ik voor mezelf het levensdomein -Goed voor mijn lichaam zorgen- gekozen voor 2021. Bij een richting kun je steeds bijsturen zonder te falen. Een milde manier van met- en aan jezelf werken.

2. Kies ACTies die bij je passen.

Meer bewegen en gezond eten helpen om richting "goed zorgen voor mijn lichaam" te gaan. Ik kies daarbij ACTies die passend zijn bij mij, zodat ik weet dat ik er met plezier mee aan de slag ga en het ook kan volhouden. Ik weet bij voorbaat dat ik hardlopen niet ga volhouden. En ook vier maal in de week naar de sportschool gaan, zie je mij niet doen. Wel wil ik meer bewegen. Bijvoorbeeld in de ochtend een rondje-zonder-hondje wandelen en fietsen naar mijn werk. Allebei nog helpend in mindfulness ook ;)

3. Denk stapsgewijs.

Veel in je leven heb je niet in de hand. Maar vaak zijn er (kleine stapjes) die je WEL kunt zetten zodat je in de door jouw gekozen richting  blijft gaan.  Met meerdere (kleine) stappen zal je steeds meer op koers komen en blijven. Als mijn heup een weekje opspeelt en het rondje-zonder-hondje dagelijks iets korter wordt, kan ik ook koers houden door met aandacht lekker voor ons te koken. Of in plaats van thee met 4 koekjes te nemen, kan ik een smoothie maken met vers fruit. Aandacht blijven geven aan wat je belangrijk vindt, mét ruimte om te experimenteren. 

4. Denk vooruit en handig.

Stop je werkspullen vast in een tas, die in je fietstas past. Leg fruit goed zichtbaar en "voor de pak" op je aanrecht in een mooie schaal. Zet 's avonds vast je gympen klaar, zodat je rondje-zonder-hondje naar je "toekomt", als je de trap afloopt 's ochtends vroeg. Wedden dat het dan veel makkelijker wordt om je goede voornemens in ACTie om te zetten? 

Ik ben benieuwd naar welk levensdomein jij als richting van 2021 kiest. Je kunt het hieronder in de opmerkingen laten weten. 

 

Ben je benieuwd naar wat ACT coaching voor jou kan betekenen? Ik neem graag contact met je op voor kennismaken en info. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Aangesloten bij beroepsvereniging CAT en geschillencommissie GAT

Contactgegevens: 

Marjan van den Haak

06-21471895

 

Antonie Verherentstraat 1

1961 GD Heemskerk

Ingang: achterzijde Laurentz gebouw

 

marjan.herbergko@gmail.com

 

www.herbergheemskerk.nl

 

NL 59 TRIO 0379276542

 

Kvk:  71654070 

 

BTW-id: NL001990270B51

 

 

Inhoud van Google Maps wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op Cookie-instellingen (Functioneel) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Google Maps en de inhoud te bekijken. Meer hierover lees je in de Privacyverklaring van Google Maps.